1szazalek button

Kövess minket a Facebookon!

Hírek

ITP konferencia

FaceBook

Szeptember 25-én konferenciát rendeztünk a gyermek és felnőtt ITP-s betegek és hozzátartozóik számára, amelyen orvosi, dietetikai és pszichológiai előadások voltak hallhatók.

Dr. Kriván Gergely a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy milyen más betegségek állhatnak az ITP hátterében, ami miatt az ITP mint tünet jelenik meg a beteg életében. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az ITP alapos kivizsgálása, hogy minél előbb az esetleg háttérben meghúzódó kiváltó betegséget lehessen kezelni.

Zentai Andrea az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztály vezetője, dietetikus. Előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás, mert azon keresztül tehetünk azért, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen, akár egy betegségben is.

Dr. Csacsovszki Ottó a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet orvosa, az ITP kialakulásáról, hatásairól, kezelési lehetőségeiről beszélt.

Dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna pszichológus előadásában arról hallhattunk, hogy egy betegséget átélve hogyan tudjuk mégis megőrizni a mentális egyensúlyunkat, hogy minél inkább meg tudjunk küzdeni a betegség krízishelyzeteivel, félelmeivel, szorongásaival.

Az ITP egy ritka autoimmun betegség, amelynél a vérlemezkeszám alacsony, illetve hullámzóan változó, és ez vérzékenységet okoz. Ezt teszi közérthetővé a gyermekek számára a konferencián bemutatásra került „Nem vagyok törékeny” című mesefilm, melyben Dani, a bátor barát, maga is ITP-vel küzd, és a mindennapjairól mesél.

A mesefilm elérhető a Youtube-on is: https://youtu.be/M6np5k8bfng, és már mesekönyv formájában is megjelent.

Screenshot 2021 11 12 at 13.03.23

A konferencián találkozhattunk továbbá a Gyógyító macikkal is, Somlainé Kiss Viktória ajándékaival, akik jelenlétükkel erősítik a kihívás óráiban a kis hősöket.

Screenshot 2021 11 12 at 13.06.58