1szazalek button

Kövess minket a Facebookon!

+


Az Érintettek Könyvének megszületésére mindannyiunkat közös élményünk motivált. Az emlékek, amikor a betegséggel szembesülve, halálra rémülten elkezdtünk telefonálgatni és az interneten információ után kutatni, ahol a valóban segítő, informatív tartalmak helyett legtöbbször ijesztő, félrevezető, vagy rosszul értelmezett dolgokkal találkoztunk.

Ez a hiánypótló könyv a gyermekkori daganatos betegséggel szembesülő családoknak nyújt közérthető nyelven segítséget. Az volt a célunk, hogy a gyűjtemény védőhálóként szolgáljon, hogy az ismeretlentől való félelem helyett a gyógyulásra tudják összpontosítani energiájukat.

A több mint 60 ember összefogásából és lelkes munkájának eredményeként másfél év alatt megszületett közel 250 oldal terjedelmű könyv egyes fejezeteinek megírására a területen dolgozó szakembereket - orvosokat, nővéreket, szociális munkást, pszichológust, jogászt, pedagógust - kértük fel. A problémák gyakorlatias megközelítését és a könyv személyes hangvételét az ismertetett témák fontossága és a közérthető nyelvezet mellett az egyes fejezetek után a daganatos gyermekek családjai által írt személyes tapasztalatok, jó tanácsok, vélemények erősítik.

A könyvben részletes leírás olvasható a leggyakrabban előforduló gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségekről, azok tüneteiről, kezelésükről és a gyógyulási esélyekről. Ismertetésre kerülnek a gyermekonkológiában használatos diagnosztikai (MR, CT, izotóp, stb.) és terápiás eljárások (kemoterápia, sugárterápia, őssejt-transzplantáció, stb.). Számos egyéb olyan gyakorlati kérdésről is szó esik, melyről a családoknak jó tudniuk: pszichológiai vonatkozások, szociális juttatások, mi lesz az iskolával-magántanulóság, a kórházi és az otthoni élettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók (pl. higiéniai szabályok, háziállatok kérdése, stb.).

Azon dolgozunk, hogy ez a tájékoztató könyv teljes egészében elérhető legyen digitálisan a honlapunkon.

Segítenél?

Támogass minket, hogy minél több érintett családhoz eljuttathassuk a könyvet! 
Ha online beleolvasnál, kattints IDE!
Támogatók

Szerkesztették:

Borszékiné dr. Cserháti Erika és Dr. Hauser Péter

Szerzők:

Dr. Bánusz Rita, Borszékiné dr. Cserháti Erika, Cserős Csilla, Dr. Csohány Ágnes, Dr. Csóka Monika, Dr. Csordás Katalin, Dr. Erdélyi Dániel, Földesi Enikő, Dr. Hauser Balázs, Dr. Hauser Péter, Dr. Kállay Krisztián, Dr. Kassa Csaba, dr. Kertész Gabriella, Dr. Kriván Gergely, Lesznik Katalin, Dr. Müller Judit, Nagy Andrea, Dr. Ottóffy Gábor, Russayné Szabolcsik Ildikó, Sedlák Gabriella, Dr. Simon Réka, Szenteczki Magdolna, Dr. Tiszlavicz Lilla, Tóth Ágnes, Dr. Vojcek Ágnes.

A kötetet szülői, testvéri, nagyszülői meglátásokkal, élményekkel kiegészítették:

Adolf Livia, Albrechtné Vasanda Ivett, Baktai László, Berényiné Nagy Mária, Borszékiné dr. Cserháti Erika, Borszéki György, Borszéki Györgyné, Borszéki Virág, Csikós Dóra, Csillag Katalin, Gárday-Kovács Ágnes, Dr. Gerencsér Zsuzsanna, Gibicsár Kata, Győry Attila, Horváth Eszter, Hosszú Adrienn, Hunyadi Emese, Ivády Éva, Keresztes-Németh Anita, Kerék Vivien, Kissné Kotrics Krisztina, Koczó Viktória, Kollár Andrea, Lakatos Andrea, Lakatos Vanda, Machlik Annamária, Rózsa Magdolna, Somogyi Mona, Sutor Petra, Szalma Orsolya, Szécsényi Erzsébet, Szőrös Anita, Dr. Szűcs-Somlyó Éva, Tóth Erzsébet, Dr. Zámolyi Szilvia.

A kötetet szakmailag lektorálták:

Földesi Enikő, Dr. Hauser Péter, Dr. Kállay Krisztián, Dr. Karádi Zoltán, Dr. Szegedi István, Dr. Vojcek Ágnes.

A kötetet nyelvileg lektorálta Bagi Anita.

Nyomdai produkciós vezető Wunderlich Péter.


A kötet nyomdai előállításában támogatóink:

Gévai Csilla grafikus művész – borítóterv

Balázs Ildikó tördelőszerkesztő

Prime Rate Kft. Dr. Tomcsányi Péter

További támogatóink:

AWT Hungary Kft., Comp Deco Kft., Inovia Healthcare Kft., Virtuálfutok.hu, Berényiné Nagy Mária, Binzberger Henrik családja és barátai, Borszéki Zoltán és családja, Börzsey Barbara, Dr. Beneda Attila, Dr. Fábián Zoltán és családja, Dr. Novák János Ph.D és családja, Dr. Novák Krisztina és családja, Keresztes-Németh család, Kovarik Nelli és a Bé-bé Kollektíva, Krekács család, Pál Richárd, Piczek Ottó és családja, Szepesi Görgy

Az Érintettek Könyve bemutatójának moderátora: Szekeres Niki

Gondolatok

„Az Érintettek Könyvének megszületését mindannyiunk közös élménye motiválta: az emlékek, amikor a betegséggel szembesülve, halálra rémülten elkezdtünk az interneten információ után kutatni, ahol a valóban segítő, informatív tartalmak helyett legtöbbször ijesztő, félrevezető, rosszul értelmezett vagy olykor kimondottan csalásnak számító dolgokkal találkoztunk. Az volt a célunk, hogy a gyermekkori daganatos betegségekkel szembesülő családoknak, olyan gyűjteményt adjunk a kezébe, amely minden olyan tudnivalót tartalmaz, ami őket érintheti, ami kérdésként felmerülhet. A könyv a területen dolgozó orvosok, pszichológusok, nővérek, szociális munkás, lelki gondozó, dietetikusok, kórházpedagógus szakmai szemléletét tükrözi. Az egyes szakmai fejezeteket az érintett szülők, gyógyult fiatalok által írt személyes tapasztalatok, gyakorlati praktikák, kedves, rövid történetek követik, hogy személyesebb és valóságosabb legyen az ismeretlen.”

(Borszékiné dr. Cserháti Erika, az Érintettek Egyesület elnöke)

„Egy turmixgép vásárlásakor több mint 50 oldalas használati útmutatót kapunk, itt pedig a gyermekeink életéről van szó. Segítségre van szükségünk, szakemberek és sorstársak tapasztalataira, bátorító szavakra, példákra. Az Érintettek Könyve igazán hiánypótló lesz.”

(egy érintett édesapa)

„Amikor beteg lettem, azt éreztem egy szakadékba zuhanok, aminek nem tudom, hol az alja, van-e egyáltalán. Kívánom, hogy ez a könyv védőhálóként szolgáljon az érintett családoknak, hogy az ismeretlentől való félelem helyett a gyógyulásra tudják összpontosítani energiájukat.”

(egy gyógyult beteg)

„Mi végig nagyon igyekeztünk, hogy ha a kislányom állapota nem tette teljesen egyértelművé, akkor otthon ne tekintsük betegnek. Annyira sikerült természetesnek tekinteni ezt az állapotot, hogy egy reggel a kislányom a következő kérdést tette fel az éppen öltözködő nővérének: „Neked hol van a portod és a műtéted sebe?” Egy pillanatig sem merült fel benne, hogy amin keresztül megy, az nem történik meg mindenkivel, nem az élet természetes velejárója.”

(egy érintett édesanya)

„Korunkban a beteg gyermekek szülei részéről jogos az az elvárás, hogy számukra érthető nyelven megfogalmazva megtudhassák, mi a gyermekük betegsége és mi történik a gyógyításuk során. Gyermekonkológusként és e könyv egyik írójaként abban bízom, hogy az Érintettek könyve a daganatos gyermekek szülei esetében ezt az igényt ki fogja elégíteni.”

(dr. Hauser Péter, gyermekonkológus)